专题能力提升练 十四
阅读填句 限时20分钟
1
Should schoolchildren have jobs?
Now at school, the last thing you probably want to do is spend your weekends going to work. There is homework to do and sport to play. 1 When I was a teenager I had a Saturday job in a supermarket: stacking(摆放)shelves and working at the checkout.
Today in the UK you are allowed to work from the age of 13, and many children do take up part-time jobs. 2 Teenagers agree that it teaches valuable lessons about working with adults and also about managing your money. So, that’s no bad thing!
Some research has shown that not taking on a Saturday or holiday job could be harmful to a person later on. But despite this, recent statistics have shown that the number of schoolchildren in the UK with a part-time job has fallen by a fifth in the past five years.
3 Probably not. Some experts feel that young people feel going out to work will affect their performance at school, and they are under more pressure now to study hard and get good exam results. However, Geoff Barton, general secretary of the Association of School and College leaders, told BBC News “Properly regulated part-time work is a good way of helping young people learn skills that they will need in their working lives. ”In reality, it’s all about getting the right balance
between doing part-time work and having enough time to study and rest.
4 One 13-year old girl called Rachel, who has a Saturday job in a shop, told the BBC that “I enjoy my job because I’m earning money and it helps increase my confidence in speaking to people and socializing. with people I work with. ” That seems like something worth getting up on a Saturday morning. 5 A. Do you do a part-time job when you are at school? B. So you are not free to do what you are feeling like doing. C. It is a waste of time and does no good to your career prospect.
D. It’s a waste of independence and a useful thing to put on your CV (简历). E. Does this mean that British teenagers are now more afraid of hard work? F. But your parents probably persuade you to find a job and get some life experience. G. Many young people actually want to work because it gives them a sense of freedom.
【文章大意】本文是对学童是否应该有工作这个问题的一个讨论。
1. 【解析】选F。根据下文: 当我还是个孩子的时候, 我在超市有一个星期六的工作: 摆放货架和做结账工作。我就是在父母的说服下去做工作的, 可知上文: 但你的父母可能会说服你找份工作并获得一些生活经验。
2. 【解析】选D。根据上文: 今天, 在英国, 你被允许从13岁开始工作, 许多孩子确实从事兼职工作。可知下文: 它(孩子从事兼职工作)被放在你的简历里也是一件有用的事情。因为下文中的it是指上文提到的“孩子从事兼职工作”, 使用该关键词的提示就可以找到答案。
3. 【解析】选E。根据本段结构可知, 下文的“可能不是”就是对上文“这是否意味着英国青少年现在更害怕艰苦的工作? ”的一个回答。即: 可能不是害怕艰苦工
作, 而是学业压力太重了。
4. 【解析】选G。考查上下文和句意理解。根据下文: 我挣钱, 有助于提高我与人交谈和社交的信心。可知上文: 许多年轻人实际上想工作, 因为这给了他们一种自由感。可以用自己的钱做自己想做的事, 还能自由交流。
5. 【解析】选A。考查上下文和句意理解。在文章结尾处用一句疑问句“你在学校做兼职工作吗? ”对本文主题“对学童是否应该有工作这个问题的一个讨论”作为结尾, 希望获得更多的信息。
2
To be more grateful in life means that you are also allowing yourself to be happier and more satisfied with everything that has been going on around you. But with all the stress, all the disappointments and all the anxiety around you, I bet you ask yourself this question all the time: “How exactly can I be more grateful with my life? ” 1 .
1. Learn to live in the moment.
Life is a wonderful adventure full of enriching experiences and endless possibilities. Don’t just go through the motions of (走过场) repetitive activities and boring tasks. No! Being a mindless zombie (行尸走肉) can make you more likely to take things for granted. 2 , make an effort to enjoy the experience.
You’re supposed to attend a conference? Absorb it. Babysit your niece? Enjoy the moment. Eat a 15-minute lunch? Taste each bite.
2. 3 Being aware of your goal to be more grateful can help you look for things to be really more grateful for. Gratitude is a conscious decision. You have to practice it
consistently (持续地, 始终如一地).
3. Control your thoughts.
Of course you have the power to control what you’re thinking of! Consider this exercise, for example: if you find yourself thinking more and more self-entitled, stop. 4 . You are given consciousness. Make use of it wisely.
4. Always resist the temptation (诱惑) of comparing yourself with other people. As humans, we have the natural tendency to compare ourselves with others with the hope of attaining satisfaction. Actually, this kind of activity does not help you feel more grateful in life. 5 ! You will always be meeting someone richer, which makes you feel inferior(下等的) to others!
Don’t do it, please.
Every little thing counts. You have the ability to make yourself feel more grateful in your life. A. It does the opposite
B. Maintain gratitude all the time C. Appreciate what you had in the past
D. Instead of doing something just for the sake of doing it E. And if you find yourself repeating negative junk, stop
F. Well, the following are some tips to help you with this particular concern G. Words that stress you and make you feel worthless should definitely be removed 1. 【解析】选F。上句: 我到底怎样才能更感恩生活? 接着空后给出了几点建议。分析选项可知, F项“下面的一些忠告能帮助到你”起了承上启下的作用, 故符合题意。
2. 【解析】选D。本段主要讲的是活在当下, 做事要尽力而为, 要学会享受生活。D项“不要把做事都集中在目的上”与下句“要努力享受做事的过程”是紧密相连的。
3. 【解析】选B。由本段中的“be more grateful”可知本段在讲感恩。分析B项“始终保持感激之情”与本段内容是一致的。
4. 【解析】选E。本段叙述的是要控制自己的思想, E项“如果发现自己又有消极的情绪, 要制止”与本段意思是相同的。
5. 【解析】选A。本段主要叙述不要和别人攀比, 上句讲了攀比的危害——并不能帮助你在生活中感到更感激。分析选项, 可知A项的内容是继续叙述危害的作用。
关闭Word文档返回原板块